Moltes de les tensions socials i laborals tenen part de la seva base en una conciliació deficient de la vida personal i laboral; a banda de que resulta necessària una revisió dels conceptes de la conciliació i l’educació. “Es produeixen desencontres i conflictes entre els temps de treball i els temps de vida”, aquesta ha estat una de les aportacions d’Esther Sánchez a la presentació de l’informe Conciliar per educar, a càrrec de la Fundació Jaume Bofill.
L’acte, organitzat per ESADE, va tenir lloc a la seu del Cercle d’Economia. L’estudi posa de relleu les discriminacions indirectes que produeix la conciliació irregular; en primer lloc, perquè la majoria de persones que exerceixen el dret a la reducció de jornada laboral són dones.
Esther Sánchez, actual secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i autora de l’informe, denuncia així que els factors que indueixen a les empreses a promocionar personal es basen en l’antiguitat –en les dones hi ha una prevalença de contractes temporals – i en les hores de treball, fet que penalitza precisament la conciliació laboral, “hem perdut el focus—diu l’autora—en el treball de les dones i dels valors associats a la tasca de cura, que traslladat a les empreses també comporten beneficis”.
Conseqüència d’aquest dèficit és l’educació i la “mancança de cura i de desenvolupament de les competències vinculades a la intel·ligència emocional, competències que al cap i a la fi també les demanda el mercat laboral”, reconeix Esther Sánchez.
Però la conciliació laboral també es pot convertir en un luxe en plena crisi econòmica com la que estem travessant, de manera que la precarització de la feina i dels salaris empenyen a que calguin dos sous; aspecte que força a una “externalització de l’educació”, en paraules de la titular del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i ponent a la presentació, Cristina Brullet qui posa el dit a la nafra quan denuncia una “reducció dels coneixements humanístics a favor dels valors empresarials en aquest mercat sense escrúpols”.
Carlos Obeso, professor titular del Departament de Direcció de Recursos Humans i director de l’Institut d’Estudis Laborals d’ESADE, completà aquesta idea amb el fet de que la pobresa a Espanya està lligada a la desocupació, de manera que la prioritat pels i les menors és que els seus pares tinguin feina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada