dissabte, 10 de març del 2012

Reflexió sobre la Prevenció de Riscos Laborals

Si teníem una lleugera percepció de que la llei a vegades arriba tard, amb la Prevenció de Riscos Laborals sembla que es vagi complint.
Les pràctiques sobre aquest fet tan necessari encara no estan a l'ordre del dia.
Les feines sempre han estat associades a riscos per a la salut des de temps immemoriables d'aquí aquelles frases de : Treballar també mata. Si em toca la rifa deixaré de treballar...
Moltes persones tenen la idea de la feina és dolenta i com a tal ens hem "d'escaquejar"
Us convidem a mirar atentament aquest dibuix que respón a la pregunta Quina imatge teniu de la Prevenció de Riscos laborals?
Generacions rere generacions han patit per la feina i com a societat pretenem que
en poc temps (unes dècades potser) reconèixer els riscos, entendre que es poden controlar i canviar tot un sistema per a controlar-los. Com a humanitat per què no hi havíem pensat abans? Algunes persones ens parlarien de la Piràmide de Maslow. Potser els factors no els tenim clars, el que si hem de platejar el fet de que la Prevenció no forma part encara de les nostre vides (generalitzant)
Si prevenir és canviar la realitat, ens hi hem d'implicar tots i totes, i especialment qui té capacitat de decisió en alts estaments i òrgans de gestió, hem d'avançar en punts de vista positius, d'esforç i implicació.

Què guanyem en fer cursos aborrits de PRL?
Què promovem quan sancionem i obliguem a seguir unes pautes i nosaltres mateixos admetem en públic que són "tonteries"?
Quines actituts promovem quan optem per pagar sancions abans d'integrar nous valors a les nostres organitzacions? com a mostra: http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/1783/Exposats-a-lamiant

Les institucions eduquen i les empreses són un tipus d'institució. Creiem-nos la Prevenció o no l'aplicarem mai!!

Quan preguntes a les persones sobre conceptes bàsics com Qualitat de Vida, Salut...les respostes majoritàries són: que no estigui malalt, que no em manquin diners....ens conformem amb això?
Si la nostra visió és negativa és per què tenim molts contactes amb mancances bàsiques del desenvolupament personal pel que el millor mecanisme de defensa davant aquesta percepció és APAGAR focs més que PREVENIR.

Amb això hi tenim una gran responsabilitat totes les persones que conformem la societat:
- apliquem el màxim possible la teoria i creem nosaltres noves teories
- no ens queixem per haver d'esforçar-nos
- eduquem a les criatures amb aquest valor (vigilem els models televisius)

Un tipus de formació que desenvolupem a F.O.C. és la Sensibilització a la Prevenció de Riscos Laborals on cerquem quin granet de sorra pot aportar cada persona simplement per a fer de la seva feina un lloc millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada