divendres, 8 de novembre del 2013

Les xarxes socials i l’educació 2.0 a la nostra societat per Dolors Reig

Font: F.O.C.
Feia temps que no revivíem l'experiència d'estar en una sessió formativa a l'altre banda de la sala. Entre conferències, tallers, seminaris i cursos la disponibilitat horària no sempre és la que una vol i per art de màgia aquest novembre la nostra agenda ha estat ben diferent, coaching, teràpia i com a resultat una agenda mooolt més flexible. 
Per què donem tantes explicacions quotidianes?
doncs per què tot i els canvis de tasques i d'horaris mai ens oblidem de les xarxes socials i la seva repercussió a la nostra societat i avui hem anat a reforçar aquesta creença als Bits de Coneixement promoguts des de fa temps per l'Escola EFA. 
Social Media
Les xarxes socials i l’educació 2.0 a la nostra societat

Aquest va ser i ha estat el títol engrescador que ens ha fet interactuar durant 5h amb un grup heterogeni i molt respectuós i amb una Dolors Reig professional i adaptada al públic del
món del lleure i en general de l'educació.

La publicitat deia:


Quin impacte tenen les xarxes socials i l'internet 2.0 a la nostra societat? El món està canviant i això suposa un canvi de paradigma per la societat i també per a l’educació.
Aquesta jornada ens servirà per conèixer quines quins avenços tecnològics podem utilitzar en l’educació   i quins rols pot adoptar un educador 2.0.
Analitzarem les societats augmentades, la psicologia de l’individu connectat i la intel·ligència col·lectiva


I tot seguit passareu a jutjar com se'ns han plantejat aquests temes que poden rondar pel cap de qualsevol persona. La informació que publiquem en aquest post és la nostra visió, hem volgut presentar-vos un resum del qual direu, ja parleu del tot el que ha dit? doncs probablement no! parlem del que destaquem i això sempre és subjectiu

9h del matí: a través d'una diversificada ronda de presentacions, on ens hem trobat enmig d'antics alumnes nostres, tota una segona experiència! i d'una introducció de la sessió pràctica-teòrica,  ja extraiem aprenentatges de l'estil:

Font: blocs.xtec.cat
El món digital no té per què ser tot 2.0 , quina és la línia que els separa? LA PARTICIPACIÓ.
Quan parlem d'educació al món del lleure tenim molt clar que la participació ja sigui donant l'opinió, passant a l'acció o criticant és vital per sentir-nos implicats i gaudir d'ensenyar i aprendre, doncs a les xarxes socials tot funciona igual. El 1.0 era el típic aparador estàtic d'una web antiga, el 2.0 ja ens motiva a dir la nostra en forma de fotografies, opinions, like's i diverses oportunitats més.
Què ens evoca un entorn participatiu?
Al mateix temps si pensem en participació i comunicació ens ve a la ment, sociabilitat, les organitzacions esdevenen més socials i les persones també. Encara que a la formació reglada encara no es contempla massa bé com moure'ns en aquests espais si que sorgeixen certs conceptes com NADIUS DIGITALS i l'especificació que ningú posa en dubte sorgeix quan ens preguntem, nadius en què? en oci, en ús del temps lliure, però encara ens cal trobar la generació que ja ho faci servir per treballar i de forma transversal en diversos àmbits. Potser aleshores aconseguirem que certes actituds reactives acabin observant més fàcilment els punts positius del món que ja fa temps se'ns va obrint a la nostra societat.

Com totes les eines i noves tècniques les tendències canvien, avui dia en el nostre entorn més proper ens trobem amb un patró de conducta conegut com transumer, dit en altres paraules, redistribuir el que diuen els altres. Això a nivell social no és l'ideal, els continguts en la mesura del possible han de ser nostres i quan diem nostres diem de les persones que congloben l'organització i d'aquells que s'hi relacionen.

Què ens passa quan treballem les xarxes socials i el nostre entorn no? (vegis possibles famílies)
Font: xtec.cat
Es viuen en alguns casos desconfiances de tot allò negatiu que pot comportar i certs prejudicis. Estereotips i prejudicis donarien per escriure un altre article però a la sessió ho hem resumit com, "com no ho entenc m'hi poso en contra per si de cas, un fet molt natural" i afegiríem de gairebé selecció natural. Allò mínimament perillós va fora, i què és perillós? el que no controlo, el que és nou, el que sobrepassa els límits del meu entorn immediat...
Revisant la societat actual en la que vivim que és plenament capitalista i tot i la crisi general que patim continua sent capitalista hem d'entendre que ens ha generat durant anys una forma de viure que cada cop esdevé més exagerada. Si ens apartem del món social i de les relacions, tenim un buit, i aquest buit s'ha d'omplir amb el que podem, en aquest cas, consum!! les xarxes socials ens podríem reomplir de nou aquest buit social amb productes del mateix nivell, productes de relacions socials.
I aquí ve quan hem sentit, escoltat i fins i tot olorat aquesta frase que prometem repetir-la (sempre que el context ho requereixi) FER-SE GRAN ÉS DEIXAR D'APRENDRE 
I com aprenem? entre d'altres coses amb les relacions personals!
Les xarxes socials obren un nou camp de relacions i sempre hem de tenir en compte que no substitueixen el cara a cara, el complementen, la virtualitat té un límit (higiènicament parlant)

11h del matí, a esmorzar tots junts i agafar forces per connectar els nostres pensaments.

La segona part d'aquest article coincideix literalment amb la segona part de la formació on el nexe d'unió ha estat la filosofia amb la que treballar les xarxes i quins aspectes destacar per tenir èxit. 

Un representem la Piràmida de Maslow, és aquella vella coneguda que tothom sap qui és però a vegades no es té clar de que la coneixem.
Pensem que no paga la pena explicar quina és la seva base teòrica (sempre es pot recórrer a google) i per aquest motiu ens permetem fotografiar-la de forma més divertida de l'habitual:
Font: http://ampaipse.wordpress.com/2012/04/

I ara ve quan ho lliguem amb el tema:
Font: forjanews.es

La comparació és clara. Ens ajuden a cobrir necessitats imprescindibles per a nosaltres i sobretot com diria Herzberg, necessitats motivants.
Els grups de pertinença de la humanitat al llarg de l'evolució històrica han augmentat de tamany i estem per primera vegada en una situació de intercomunicació universal. Paral·lelament ens expressem més emocionalment i ho fem verbalment o a través del "I like" el reconeixement social és immediat i públic.
Apareix el concepte de sociabilitat ambiental, estar connectat sense estar amb la gent que comporta noves habilitats.

Durant la sessió, aquesta gràfica ens serveix per exemplificar a on anàvem com a societat a cercar la informació i ajudes necessàries segons èpoques i estils de vida. Des de la plaça del poble, passant pels mass media fins a l'actualitat on es torna al cara a cara encara que sigui virtual. Ja no ens en refiem dels mitjans de comunicació tradicionals.
El fi és el mateix, si algú té bona reputació i comprovo que és ben guanyada el reforço amb els meus comentaris i al mateix temps augmenta la meva credibilitat per recomanar-l@
L'educació en valors és la clau per al seu ús.

Amenitzem la resta de la sessió amb vídeos dels quals us deixem el link i us convidem a treure les vostres pròpies conclusions.
També toquem el concepte GAMIFICATION ja treballat en altres aportacions de F.O.C. més profundament i pel qual us recomanem llegir: http://www.gamificacion.com/

Algú us diria, si t'ha agradat el que llegeixes fes-me un compartir, nosaltres us diem com sempre, feu el que us convingui, les xarxes són lliures!

LINKS VÍDEOS:
http://youtu.be/EMIF_Am8ZIA
http://youtu.be/gOtlN4pNArk (minut 1.19)
http://youtu.be/kJULC0jsgdA
http://youtu.be/fSU0lTCMTZw

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada