diumenge, 28 de març del 2010

Habilitats Comunicatives, una competència imprescindible a l'escola EFA

Finalitza el monogràfic de 40 hores d'Habilitats Comunicatives, una competència imprescindible per a la professionalitat de l’Educació.
En tot moment dins del grup d'unes 18 persones, hem cercat els objectius de:
• Conèixer la importancia de l’Impacte i la Influència

• Analitzar els Canals a través dels que ens comuniquem
• Conèixer l’estructura de la comunicació humana
• Millorar la comunicació en el nivell emocional i racional
• Obtenir una técnica personal de comunicació assertiva
Si ens plantegem què són les competències? hem de respondre que engloben tot allò que ens capacita en algun aspecte concret. Ser competent en alguna cosa significa posseir aquesta determinada competència i per tant requereix que tots els aspectes implicats en ella estiguin relacionats i desenvolupats en un nivell òptim.
Durant 5 sessions de 8 hores cadascuna hem treballat els conceptes de SENTIR i ESCOLTAR el que es diu, la COMPRENSIÓ del que escoltem, la seva ACCEPTACIÓ i l'ACCIÓ en conseqüència amb la informació rebuda. Així sempre podrem dir que ha tingut lloc un bon procés de COMUNICACIÓ.
Des del primer moment hem aprés que per a millorar aquesta competència cal abordar diferents factors:

Per als CONEIXEMENTS cal aprendre aspectes diversos de la TEORIA DE LA COMUNICACIÓ

Les HABILITATS es basen en practicar els coneixements i repetir-los fins automatitzar-los.
AUTOIMATGE no resulta fins que no ens creiem que som bons comunicadors. Ens ho hem de dir i felicitar-nos quan ho fem bé.
El ROL l’adquirim quan prediquem amb el que fem, hem de donar exemple i aleshores ens consideraran com a tal.
VALORS és quan ens creiem que veritablement forma part important del nostre desenvolupament, hem de trobar situacions on veiem l’aplicabilitat sinó no m’ho crec.
Els TRETS DE PERSONALITAT tenen base genètic i apresa. No els interioritzarem fins que no els incorporem com a valors i evolucionem en el temps. Però sobretot hem de vigilar quins altres aspectes de la nostra personalitat ens ajuden o dificulten aquest tema.

El grup ha estat treballant amb il·lusió les tècniques de BrainStorming, PHILLIPS 6.6, Sis barrets per a pensar, entre d'altres i ha combinat jocs d'interior i d'exterior amb sessions de debat i teoria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada