dijous, 1 d’abril del 2010

Article Abril: HABILITATS EMOCIONALS dins la sèrie "Intel·ligència i Habilitats"

Fa un mes parlàvem de les habilitats cognitives imprescindibles per a iniciar el nostre camí cap a l’autoconeixement,avui volem relacionar-ho amb les habilitats emocionals.


Per aquest motiu passem a descriure 4 elements importantíssims:

Percepció i expressió emocional. Ens mou a fer un exercici personal de reconeixement de les nostres emocions en diferents moments, mirar què sentim i verbalitzar-les. No sempre interpretem bé els nostres sentiments precisament per què de racionals en tenen ben poc.

Facilitació emocional, els pensaments estan influenciats per la manera com ens sentim, si volem tenir un comportament raonat hauria de ser al revés, expressant sempre les nostres emocions però sent-ne conscient en tot moment. Reconèixer en tot moment quina emoció tenim, té uns efectes molt positius sobre el nostre comportament i benestar. Si ens sentim recolzats assolim millors resultats, si ens autoaninem passa el mateix, si no tenim el recolzament emocional per cap banda entren en el que s’anomena conflicte emocional. Es tracta de posar les emocions al servei del pensament.

Comprensió emocional. Per a entendre els sentiments dels altres, cal entendre els propis. Qui o què ens causen certs sentiments, quines emocions són les nostres preferides, quins pensaments automàtics de l’estil: no tinc prou voluntat, això és mássa difícil per a mi...acostumen a sorgir? I això, quines conseqüències té a la meva vida?

Aquest gran pas ens ajudarà a entendre que tothom té un per què del seu comportament i a empatitzar amb el nostre entorn.

Regulació emocional, com més coneixem les nostres emocions més sabrem controlar-les en moments on sigui necessari (ira, por, provocació) i no ens caldrà penedir-nos d’allò dit o fet, en permetrà prendre decisions d'acord amb els nostres valors i les normes socials.


Les emocions difereixen de la racionalitat i sembla que a vegades tinguin vida pròpia, per aquest motiu, ens interessa poder gestionar-les adequadament. Si aprenem a identificar-les, comprendrem en tot moment que ens està passant. Això suposa:

- Prendre la iniciativa en la comunicació dels sentiments, no estar esperant al moment ideal.

- Descarregar l’ansietat de les emocions contingudes i fer-ho de manera física i mai dirigida a les persones.

- Reconèixer que les emocions no són ni bones ni dolentes, només l’ús que en fem ho determina.

- Estar atents a l’aparició de senyals emocionals (físiques i psicològiques).

- Investigar quines són les situacions que desencadenen aquests emocions.

- Expressar els sentiments a la persona que els ha provocat sense acusar-la, centrant-nos en com ens afecten les coses.


Un estudi fet a més de 6.000 persones va mostrar que les que se sentien millor amb si mateixes tenien un patró comú de conducta que consistia en marcar una meta a la que arribar, fer-la real (posant-la per escrit o explicant-la al seu entorn) i establir aquest camí per arribar-hi amb petites metes assolibles on es felicitaven o es feien autoregals.

El coaching que practiquem a F.O.C. ajuda a establir les metes i les passes per a iniciar-nos en el camí de millora personal

BONA SETMANA SANTA A TOTHOM!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada