Aquest mes de gener encetant l’any i la dècada, comencem una sèrie d’articles dedicats al dol. Sabem que no és un tema còmode de tractar però pensem que és important conèixer què és i com podem elaborar-ho de manera constructiva.
En primer lloc, cal dir que la mort és un fet universal. Tothom l’ha experimentat al seu voltant alguna vegada i la nostra existència ja la porta implícita. Així mateix, el dol és un procés que pot durar fins aproximadament dos anys i la manera com el vivim depèn molt de la nostra cultura i costums. El dol és normal i natural i no es pot considerar patològic per si mateix, si no tot el contrari.
Segons Worden, un dels estudiosos que més ha investigat sobre el dol, la primera etapa del dol consisteix en acceptar que la pèrdua és una realitat. Si aquesta primera fase no es dóna no es pot continuar endavant amb el dol. La següent fase o etapa estaria dedicada a treballar amb les emocions i el dolor. En aquest sentit, caldria experimentar el dolor, la tristesa, etc... sense evitar ni obviar aquests components.
Posteriorment, en una tercera etapa caldria assimilar que la nostra realitat ha canviat sense la persona estimada. No només mor algú a qui ens sentim molt units sinó que també mor una part de nosaltres mateixos vinculada a aquesta persona.
Cal dir però, que, la manera com elaborem el dol dependrà de molts factors entre els que podem trobar: el tipus de relació amb la persona que ha mort, la manera en què aquesta persona ha mort, el suport social i/o familiar que tinguem, les nostres creences religioses o filosòfiques...
En el proper article continuarem tractant el tema del dol i la seva elaboració.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada