dimarts, 5 de gener del 2010

Però.... què és realment el coaching?

Ara que ja estem al 2010 us volem explicar de manera breu què és el coaching i per què apostem plenament per ell.

Doncs bé, el terme coaching prové del verb anglès to coach, entrenar. Originàriament el coaching s’utilitzava en el món de l’esport i en l’actualitat cada cop és més estès entre empreses, organitzacions i a nivell individual.

Per a F.O.C. el coaching no és res més que aplicar la psicologia de manera preventiva, tot proporcionant eines a les persones per poder afrontar canvis, problemes o situacions complexes. També podríem incloure el coaching dins el paraigua de la psicologia positiva, doncs persegueix un millor coneixement de les persones per tal d’aconseguir millor qualitat de vida i benestar.

Per què hem d’esperar a tenir ansietat o depressió per demanar ajuda? Podem actuar abans? Podem invertir en nosaltres mateixos per tal de potenciar les nostres capacitats i habilitats emocionals i cognitives? Podem millorar a la nostra feina sense que això comporti una promoció o una millora de sou? Podem realitzar una feina d’autoconeixement per tal de potenciar els nostres punts forts i identificar punts de millora?


A F.O.C. pensem que a l’escola no ens ensenyen a afrontar situacions complicades, a diferenciar les nostres emocions i relacionar-les amb els nostres pensaments, tampoc ens ensenyen a relaxar-nos, gestionar la frustració, superar pèrdues, marcar-nos reptes i aconseguir-los, etc... Probablement, molts de vosaltres pensareu que tot això s’aprèn vivint, oi? Però, per què no ens podem “preparar”? Per què només ens entrenem en relaxació quan la nostra ansietat ens desborda? Per què només ens entrenem en assertivitat quan ens veiem anul.lats com a persones o com a professionals?

Doncs bé, amb el coaching què fem?


El coaching és un procés on la persona es marca uns objectius personals i professionals amb ajuda d’un coach o entrenador. El principal protagonista de la història no és el coach; tot el contrari. El protagonista ets tu. El coach només et farà les preguntes necessàries per a què se’t despertin certes alternatives que ara mateix tens adormides.

El coach et posarà “deures” que prèviament hauràs consensuat amb ell/ella. Aquests “ deures” poden ser coses tan senzilles com trobar mitja hora al dia per a tu mateix i aprendre a establir un espai propi.

El procés de coaching cal que sigui el més breu possible ja que les persones tenen prou potencialitat com per a poder-se desenvolupar per elles mateixes: de vegades, només cal una petita empenta.

Per últim, a F.O.C. defensem el coaching dut a terme per psicòlegs. Només pel fet que són professionals que coneixen la psique humana i tenen les eines necessàries per saber diferenciar transtorns de petits desajustos. Tot i així, existeixen nombrosos punts de vista per aquest últim aspecte.

Si teniu algun dubte o voleu més informació sobre el tema, no dubteu a contactar-nos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada