dijous, 13 d’octubre del 2011

II Jornades d'ètica i educació. Ètica i literatura

Aquestes Jornades, que tindran lloc els dies 21 i 22 d’octubre versaran sobre la relació entre ètica i literatura.
La nostra cultura occidental ha pensat l’ètica des de la filosofia, des de la raó, des de principis universals, absoluts i immutables. Tal vegada hi hauria una altra manera diferent de pensar l’ètica. En aquesta jornada intentarem pensar l’ètica des d’una nova perspectiva: la literatura, és a dir, des de la sensibilitat, les situacions, l’ambigüitat, les relacions, els contextos...

L’educació comença quan s’estableix una relació ètica, és a dir, quan se sent la veu de l’altre i s’hi vol donar resposta. La veu de l’alumne interpel·la al mestre, li fa una demanda; el mestre ha de saber escoltar i respondre a la seva demanda, sense esperar res a canvi, en un acte de responsabilitat.

L’ètica no prescriu. Per això quan parlem d’educació ètica no podem definir quins continguts s’han d’ensenyar, ni com s’han d’ensenyar. Quan parlem d’ètica ens referim a l’acolliment, a la resposta que donem davant la demanda de l’altre. Com es fa? Com s’ensenya? No ho sabem. O sabem que no hi ha una manera única de fer-ho. La resposta ètica sempre és singular i interpretable. És per aquest motiu que interessa plantejar la relació entre l’ètica i la literatura, perquè el text literari també ens mostra maneres, no exemplars, de donar resposta a situacions de la vida.

En aquestes II Jornades d'ètica i educació volem obrir la nostra mirada cap a espais de l’actuació humana on tot queda irremeiablement obert, perquè ningú pot prescriure una interpretació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada