dimecres, 24 d’octubre del 2012

Article d'Opinió : Eneagrama


El passat dimecres 17 vam assistir a la Conferència d’Alumni UB sobre les claus per desenvolupar el talent, a càrrec del periodista Borja Vilaseca.


La nostra opinió?

Anàvem a posar-nos al dia sobre una tècnica de la que ja fa temps ens anem trobant molts seguidors, el Eneagrama i ens vam trobar amb una conferència pleníssima, un orador excel·lent i un discurs que no acabem de compartir del tot.


Per què? No discutirem tota la primera part de definició de les Emocions, de la importància d'elles a la nostra vida i com tenen
diferents funcionalitats. Tot aquest discurs que va durar gairebé una hora el compartim totalment, de fet el vam estar difonent a una formació en el sector sanitari sobre Gestió de les emocions el dia anterior.

El que no acabem de veure clar és la tècnica en sí, cosa que farà que seguim investigant i aprenent més sobre ella. Serà desconfiança de Psicòlogues? Potser si.

El fet d'haver estudiat força teories de la personalitat i veure la complexitat del món humà amb els seus caràcters i temperaments, les seves dicotomies i la part genètica i d'ambient fa que siguem susceptibles a qualsevol tècnica que sembli simple a mans de persones que no han viscut tot aquest procés.

El Club d'Intel·ligència Emocional d’Alumni UB ens va donar l’oportunitat i vam córrer a aprofitar-la. Gràcies!

En Borja Vilaseca diu: “Amb l’ajuda de l’Eneagrama podrem investigar qui som, com funcionem i què necessitem veritablement per ser feliços (0 % sofriment), sentir-nos en pau (0 % reactivitat) i aprendre a estimar (0 % lluita i conflicte i, en conseqüència, 100 % servei). Des d’una perspectiva escèptica i científica, aquesta conferència d'introducció a l'auto coneixement i el desenvolupament personal ens permetrà comprendre millor com funciona la nostra ment i com podem reconduir conscientment els nostres pensaments, aprofitant les circumstàncies actuals per créixer i evolucionar”

Nosaltres el que posem en dubte és:

1.     Amb una sola eïna assoleixes tal auto coneixement que et permet treballar tot això?

2.     És tan dolent tenir una mica de sofriment, reactivitat i lluita al teu procés de millora personal?

Són preguntes filosòfiques per què no tot a la vida es pot mesurar matemàticament i de fet a vegades només podem establir tendències amb alguns indicadors que ens haguem marcat.

 

El conferenciant ja ho va avisar. Compte amb els etiquetatges!!! Però no sabem si queda prou clar i sobretot no sabem qui fa servir per a què aquesta eina.

 

Hem fet una taula resum esperant destacar el que ens fa desconfiar: L'hem feta, després de molta reflexió, ja que no creiem que sigui degut a pors internes nostres com suggeririen alguns, sinó més aviat degut a que a través de Teràpia Formacions i Coaching tractem amb diferents persones i ens espanta veure com a vegades creences errònies, locus de controls externs i camins que semblen fàcils influeixen en el camí cap a la felicitat de les mateixes.

 

ENEAGRAMA

ASPECTES AMB ELS QUE COINCIDIM

ASPECTES QUE VOLEM ESTUDIAR MÉS

Les persones tenim tendències de comportament.

Les persones som classificables en 9 trets innats. Que tingui milers d'anys no vol dir que sigui bo, només és una dada.

Cada ésser humà és únic i diferent

Davant l’estrès podem estar descentrats i adoptar altres tipus de trets de personalitat.

Les persones podem lluitar i millorar certes qualitats.

Podem tenir trets de les personalitats que representen números aprop de la meva.

L’Auto coneixement és una eina importantíssima de millora

Hi ha un test ràpid d'identificació del eneatip amb una definició de la interpretació ja marcada. Ens donen la interpretació i ens encasellen? (aleshores ja no caldria treballar altres aspectes de la millora personal) Compte amb el procés d'identificació imaginaria i com fa que seguim cegament una doctrina.

S’ha d'explicar d'alguna manera si ens comportem igual en situacions de no equilibri.

Per què a la comunitat científica terapèutica encara no s’accepta? (sabem que el desenvolupador modern era psiquiatra)

 

Com entren aquí les distorsions i patologies?

 

 

 

Aquí ho deixem fins que tinguem nova informació!

GRÀCIES PER MIRAR-NOS AMB UN ENFOC CRÍTIC!

2 comentaris:

  1. Hola noies,
    M’agradaria donar el meu punt de vista com a espectadora d’aquesta conferència també ;)
    Crec que aquesta eina, com d’altres, utilitza etiquetes per ajudar a la comprensió del model. Som éssers únics i diferents i per aquest motiu no tindrem el 100% dels trets de l’etiqueta ni serem etiquetes pures (0% de trets d’altres eneatips en aquest cas).
    M’he llegit el seu llibre “Encantado de conocerme. Comprende tu personalidad a través del eneagrama” per aprofundir sobre el tema i te n’adones, al menys en el meu cas, que et veus en alguna de les situacions trampa de cadascun dels números i amb la reflexió sobre cap a quin número pots sortir-te’n d’ella, veus simplement nous camins, possibles perquès i relativitzes (ja no sents la teva “problemàtica” tan particular, veus que “ets de llibre”, que el que tu sents o senten altres persones i, per tant, que no és tan greu i es pot solucionar posant-hi voluntat).
    Sobre el tema del patiment, no crec que es tracti d’anul·lar-lo, sinó de minimitzar-lo i de treure-li profit, fer-ne ús.
    La presa de consciència i l’acceptació de qui som i com som és profundament complexa i eines com aquesta no s’han de vendre com “la solució” (que crec que el Borja Vilaseca no ho va fer), però serveixen veure nous punts de vista, cosa que ajuda a obrir la ment i sortir de vegades d’allò que ens atrapa o ens fa (ens fem) la trabanqueta.

    Una braçada i molt bon article

    ResponElimina
  2. Ana moltíssimes gràcies per la teva opinió!
    Ens ha encantat quan has dit: (ja no sents la teva “problemàtica” tan particular, veus que “ets de llibre”, que el que tu sents o senten altres persones i, per tant, que no és tan greu i es pot solucionar posant-hi voluntat)

    Compartir sempre dóna consol i veure que aquelles petites coses que et passen també li passen a altres, et fan normalitzar les situacions.

    Aprofitem per mencionar per tota aquella gent que també ens llegeix, que en cap moment hem volgut criticar o deixar de criticar a en Borja Vilaseca. Ell va exposar uns fets que són els que ens fan pensar.

    A veure si ens trobem en una altre conferència i ens saludem, ja saps que també som a @FOCcoaching al twitter i al facebook com a usuari i pàgina. Així ens podem presentar millor.

    Fins aviat!!!

    ResponElimina