dimecres, 13 de març del 2013

V Congrés Català de Salut Mental

Font: Web5congrés

Arriba la cinquena edició del Congrés Català de Salut Mental que es celebrarà els propers 6, 7 i 8 de juny al CosmoCaixa (Isaac Newton, 26) de Barcelona.

El Congrés, organitzat per la Fundació Congrés Català de Salut Mental, juntament amb el Col-legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, el Col-legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, tractarà, en l'edició d'aquest any, sobre la Salut Mental i la societat en un context de crisis, tractant perspectives, oportunitats i propostes
sobre aquest tema.

De fa temps ens trobem immersos en un context polític, social i econòmic amb serioses repercussions sobre les condicions de vida de la ciutadania i  també dels professionals de la salut mental.  Es diu que no s’hauria de parlar de “crisi”, en el sentit d’un episodi conjuntural transitori, després del qual tot tornaria a la normalitat, a la salut; doncs en realitat, ens trobaríem segons un altre criteri, en un procés de fallida àmplia i profunda de les estructures socioeconòmiques, culturals, ideològiques i morals del sistema.
En tot cas, des del nostre àmbit s’està vivint, de manera no homogènia,  segons les àrees i els territoris, una afectació dels recursos i serveis amb repercussions en la salut (mental) de la població i en les condicions de treball i de vida dels professionals. En uns casos el desconcert, en altres la por al futur, el desànim o la indignació creix en la consciència col·lectiva.
Sensibles a aquesta realitat, hem escollit com a lema per aquesta 5a edició del Congrés: “Salut Mental i Societat en un context de crisi:  Perspectives, Oportunitats i Propostes“. No volem que aquesta edició del Congrés sigui un esdeveniment estrictament polític, que no li correspon, però tanmateix considerem que tractar de les diverses repercussions de l’actual situació política, social i econòmica en la clínica i la psicopatologia és necessari i urgent. Creiem que ens correspon ajudar a millorar la comprensió de les circumstàncies sociològiques, culturals i psicosocials del context actual, fer propostes per a la  millora de les eines tècniques i organitzacionals, així com col•laborar a enfortir la disponibilitat psíquica i moral  per fer-hi front.
En aquesta ocasió, el Memorial del Congrés es dedicarà a Jordi Gol i Gurina (1924-1985), metge de família, que des de la seva trajectòria humana i professional, va fer una decisiva contribució  a la instauració de la democràcia  i a la creació del sistema nacional de salut, així com a la conceptualització i   defensa dels valors relacionats amb l’atenció a la salut mental.

A més de les habituals taules rodones, conferències i debats, hi haurà un programa cultural amb teatre-fòrums, cinema i altres activitats. Entre els ponents confirmats trobem noms destacats com el de German Berrios, catedràtic emèrit d'Epistemologia de la Psiquiatria (Universitat de Cambridge), Ada Colau, Portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o Pere Bonet, President del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions. 
Dates importants:
De l'1al 22 d'abril: Presentació de comunicacions lliures i pòsters
Fins al 30 d'abril: Termini presentació obres al 5è Premi Xarxart
Fins al 15 maig: Termini inscripcions amb descompte

Més informació, programa i tarifes al web del V Congrés Català de Salut Mental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada